اشتباه باور نکردني درباره خواب
افراد جامعه معمولا تصورات نادرستي را در رابطه با خواب دارند و عموما فکر مي کنند که تصوراتشان کاملا صحيح است؟!
1- خواب؛هر چه بيشتر،بهتر
کاش همينطور بود! ولي مطالعات نشان ميدهد که احتمال مرگ زودرس در آنهايي که بيش از 8 ساعت در شبانهروز ميخوابند،بيشتر است.
2- خوش به حال فلاني! هنوز سرش به بالش نرسيده،خوابش ميبرد!
اتفاقا اين نشان ميدهد که فلاني،خواب خوبي ندارد.اين که آدم هنوز سرش به بالش نرسيده خوابش ببرد،يکي از نشانههاي خوابآلودگي است که بايد تحت بررسي قرار بگيرد.مدت زماني که طول ميکشد تا خوابمان ببرد،نبايد کمتر از 5 دقيقه يا بيشتر از 30 دقيقه باشد.پزشکان،مقادير کمتر و بيشتر از اين محدوده را غيرطبيعي ميدانند.
3- چقدر کم ميخوابي! همه آدمها حداقل به 8 ساعت خواب شبانه احتياج دارند!
هيچ عدد قطعي و واحدي وجود ندارد که بشود روي آن قسم خورد.ميزان نياز به خواب در افراد مختلف، متفاوت است.به خودتان رجوع کنيد.اگر حس ميکنيد که هر روز بعدازظهر خسته و خوابآلود ميشويد، بدانيد که احتمالا الگوي خوابتان غلط است.
4- چقدر زياد ميخوابي! نخبهها فقط روزي سه چهار ساعت ميخوابند!
شايد مارگارت تاچر و بيل کلينتون و چند نفر از مشاهير هاليوودي جزو نخستين کساني باشند که رسانههاي غربي،درباره کم خوابيدن آنها زياد حرف زدند.اما واقعيت اين است که از نظر پزشکان،اين قبيل افراد معمولا عملکرد بهتري نسبت به سايرين ندارند.کمخوابي،سلامت شما را تهديد ميکند و تمرکزتان را پايين ميآورد.کمخوابي حتي ميتواند بيمارتان کند و به سيستم ايمني شما آسيب بزند.
5- من خوابم خوب است؛فقط شبها چند بار از خواب ميپرم!
به چنين خوابي نميگويند خواب خوب.خوابي خوب است که تداوم مناسبي داشته باشد.بيدار شدن مکرر در حين خواب از علائم شايع اختلال خواب است و بيشتر آنهايي که شبها بيش از يک بار از خواب ميپرند،به نوعي اختلال خواب دچارند.
6- کمخوابي فقط يک چاره دارد: قرص خواب!
تاثير داروهاي خوابآور،کوتاه مدت است و کمکم بدن به دارو عادت ميکند و ديرتر به آن جواب ميدهد. از طرفي،اگر بدن به دارو عادت کند؛قطع دارو اوضاع را بدتر ميکند.پس براي درمان قطعي فقط بايد به پزشک مراجعه کرد تا علت اصلي بيخوابي شناخته و درمان شود.
7- کمخوابي از آن دردهايي است که چاره ندارد؛بايد با آن ساخت!
در مورد ششم گفته شد که براي درمان قطعي کمخوابي بايد به پزشک مراجعه کنيد تا علت اصلي مشکل تان شناخته و درمان شود.
اما توصيههاي ديگري هم هست که ميتواند اوضاع خوابتان را رو به راه کند:
* پرهيز از چاي،قهوه،نوشابه و شکلات در ساعات نزديک به خواب.
* خودداري از مصرف غذاهاي سنگين و کشيدن سيگار در ساعات نزديک به خواب.
* رعايت نظم خواب: خوابيدن در يک ساعت ثابت، اختصاص دادن اتاق خواب به خوابيدن و اجتناب از کارهاي ديگري مثل تماشاي تلويزيون و کار در آن اتاق.
*و بالاخره اين که اگر بيش از نيم ساعت در رختخواب مانديد و خوابتان نبرد و احساس خوابآلودگي هم نکرديد، بايد از اتاق خواب خارج شويد و تا وقتي احساس خوابآلودگي نکردهايد، به رختخواب برنگرديد.