آيا لب هايتان خشک مي شوند و ترک مي خورند
لبها به عنوان عضو پرخون بدن داراي پوستي نازک و حساس هستند که تماس و مواجهه مداوم با نور خورشيد، گرما وسرما، لوازم آرايشي و عوامل زيانبار محيطي و حتي بيماريهاي تبدار داخلي آن را مستعد خشکي و ترکخوردگي ميکند بنابراين وقتي رطوبت در لبهاي شما کاهش يابد، خشکي و در ادامه ترک و شکاف همراه با درد و خونريزي در آن آشکار ميشود.
شايد به همين علت باشد که اولين آثار تب و اسهال در کودکان در لبهاي خشک و چروکيده آنها پزشکان و والدين را به اين نکته هدايت ميکند، آب و مايعات نياز اول کودک بيمار است.
علل مهم خشکي لب
ـ يکي از دلايل مهم خشکي لب، نور خورشيد و شرايط آب و هوايي سرد يا گرم بخصوص در مناطق خشک که با وزش بادهاي خشک و غبارآلود همراه است، ميباشد. به همين دليل کشاورزان و دامداران بيش از همه در معرض خشکي و حتي تومورهاي بدخيم لب هستند.
ـ خيس کردن لب با زبان که بر خلاف انتظار، آنزيمهاي دهان موجب تبخير چربي لب و خشکي بيشتر آن ميشوند.
ـ از دست دادن آب بدن به علت تب طولاني، گرمازدگي، اسهال يا ساير بيماريهاي حاد که بهترين درمان، مصرف مايعات و آبميوه فراوان است.
ـ کمبود بعضي از ويتامينها و املاح مانند ويتامينهاي آ، ب، ث و املاحي مانند آهن، لذا تغذيه سالم و سرشار از ويتامينها مانع از خشکي لب خواهد بود.
ـ حساسيت به بعضي مواد بهداشتي مانند خميردندان و مسواک يا صابونها و شويندههاي غير استاندارد و مهمتر از همه محصولات آرايشي مانند رژ و خط لب و در مواردي اعمال زيبايي در لب مانند پروتزگذاري، تزريق ژل و تاتو لبها. [براي مشاهده اين لينک بايد ابتدا ثبت نام نماييد. براي ثبت نام اينجا کليک کنيد...]
ـ مصرف بعضي داروها مانند ترتينوئين، ويتامين آ به مقادير زياد (آکوتان) يا ويتامينهاي محلول در چربي، داروهاي شيمي درماني، دپني سيلامين، ايزونيازيد و فنوتيازين.
ـ بعضي از غذاهاي ترش حاوي مواد اسيدي مانند سرکه و همچنين تنقلات، آجيل، آدامس و خوردنيهايي که حاوي اسانس و مواد افزودني باشد.
ـ سرماخوردگي و انسداد مسير تنفسي بيني و در نتيجه نفس کشيدن از دهان. به همين دليل ورزشکاران به هنگام تنفس شديد با دهان باز، بيشتر دچار خشکي لب ميشوند.
- سيگار کشيدن که کمترين عارضه آن خشکي لب و دهان ميباشد.
درمان
براي درمان خشکي لبها به اين توصيهها عمل کنيد:
ـ خيس کردن لبها با زبان اکيدا ممنوع
ـ در صورت وجود بيماريهاي قارچي، باکتريال يا بيماريهاي داخلي به درمان آن اقدام کنيد.
ـ روزانه لبها را با آبنمک رقيقشده و سرد کمپرس کنيد، به اين ترتيب که يک قاشق مرباخوري نمک را در نيمليتر آب حل کرده، حولهاي را در آن خيسانده و چند دقيقه روي لبها بگذاريد. اين کار را به مدت يک هفته هنگام رفتن به رختخواب انجام دهيد. بلافاصله بعد از کمپرس آب نمک لايهاي ضخيم نرمکننده لب مثل وازلين يا اوسرين روي لب بماليد تا رطوبت در لب حفظ و جذب شود.
ـ اگر يک هفته کمپرس آبنمک و وازلين موثر نبود، ميتوانيد پماد هيدروکورتيزون يک درصد را هم به آن اضافه کنيد. پماد را زير نرمکننده بزنيد. اين کار را دو هفته ادامه دهيد.
ـ هنگام خروج از منزل استفاده از ضد آفتاب مخصوص لب با پمادهاي نرمکننده را فراموش نکنيد و نکته آخر آنکه به وسيله ماسک، لب و بيني خود را در محيطهاي آلوده بپوشانيد.