دندان هاي نگين دار، زيبايي دندان ها
زيبايي مقوله اي است که انسان همواره دنبال آن بوده و هست. در گذشته هاي خيلي دور زنان از الماس که در دندان کار گذاشته مي شد، براي بزرگي و زيبايي استفاده مي کردند و امروزه اين موضوع شکل جديدي به خود گرفته و مورد توجه خانم ها مي باشد. آن ها براي زيباتر کردن چهره خود از روش هاي گوناگوني استفاده مي کنند، هزينه هاي هنگفتي را متحمل مي شوند و در طول زمان با انواع بيماري ها و ناراحتي ها دست و پنجه نرم مي کنند. اين در حالي است که عوارض ناشي از استفاده اين نوع روش ها و وسايل به حدي است که مي تواند آثار زيانباري را براي آن ها به وجود آورد. يکي از اين وسايل زيبايي استفاده از کاشت نگين است. نگين هاي دنداني همانند تمام نگين هاي ديگر از جمله نگين بيني، گوش و يا ناخن به جهت زيبايي استفاده مي شوند.
جنس و شکل نگين ها
به گفته ي دکتر حميد فرزام گين ها جنس و شکل هاي متفاوتي دارند. اين نگين ها از جنس طلا، کريستال هاي گران قيمت و کريستال هاي ارزان قيمت، اشکال پلاستيکي تزئيني و براق مي باشند که هر کدام به نحوي نماي زيبايي به لبخند مي دهند.
بعضي نگين ها کريستالي مي باشند ( سفيد يا رنگي ) اين گونه نگين ها يک سطح صاف در زير دارند که از آن سمت توسط چسب هاي مخصوص به سطح دندان مي چسبد. از انواع ديگر نگين ها نمونه هاي طلا مي باشد که به اشکال متفاوت فرم داده شده اند که بنا به سليقه شخصي انتخاب مي شود. بعضي ديگر از آن ها، نگين به همراه طلا مي باشد که در وسط شکل خاصي از جنس طلا يک نگين کريستال وجود دارد.
روش کار گذاشتن نگين ها
کار گذاشتن نگين دندان به نحوي است که ابتدا سطح نازکي از ميناي دندان ( Labial) تميز مي شود، سپس توسط تکنيک باندينگ با مواد کاميوزيت هم رنگ به دندان باند و متصل مي شود. چسباندن نگين نياز به تزريق بي حسي ندارد و بدون آسيب رساندن به دندان، توسط مواد چسبنده مخصوص روي سطح دندان قرار مي گيرد و به هيچ وجه به خاطر نگين سطح دندان تراش داده نمي شود زيرا اين مساله باعث آسيب به ميناي دندان مي گردد و در صورت افتادن نگين جاي باقي مانده، نماي خوبي ندارد و بايستي با مواد ترميمي اصلاح گردد. پس از چسباندن نگين چند ساعت طول مي کشد که به آن عادت کنيد.
نگهداري نگين ها
مهمترين مساله در نگهداري نگين بهداشت خوب دهان و دندان است، زيرا اطراف نگين مکان مناسبي براي تجمع باکتري ها و ايجاد پوسيدگي مي باشد. از آن جا که طلا فلز قابل انطباقي با دندان مي باشد نگين طلا ماندگاري بيشتري نسبت به نگين هاي کريستالي ساده دارند. با اين وجود هر زمان مي توان بدون آسيب رساندن به دندان نگين را برداشت. اصولا جاي گذاري نگين روي دندان سليقه اي است، ولي بايد توجه داشت روي دنداني که پوسيدگي دارد گذاشته نشود.
معمولا بيشترين دنداني که نگين روي آن کار گذاشته مي شود ، دندان ثناياي کناري يا لترال مي باشد. در صورت جدا شدن نگين از سطح دندان، مي توان مجددا آن را چسباند.
انواع نگين هاي دندان
عوارض نگين هاي دنداني از ديد دندانپزشکان
دکتر هومن عشقي جراح و دندانپزشک در اين زمينه معتقد است: کاشت نگين که براي زيباتر کردن چهره افراد به کار مي رود، به شکل ها و جنس هاي مختلف نظير برليان، کريستال و طلا با هزينه هاي مختلفي در دسترس افراد قرار مي گيرد. نگين هايي که روي دندان قرار مي گيرند و جلاي خاصي را به دندان ها مي دهند، به صورت ثابت بوده و با يک سري از مواد موجود در دندانپزشکي و با اشعه روي دندان ثابت مي شوند و به بافت دندان آسيبي نمي رسانند؛ اين در حالي است که استفاده از اين نگين ها به مرور زمان باعث پوسيدگي دندان شده، ميناي دندان را از بين مي برد و باعث تغيير رنگ دندان مي شود. وي معتقد است: نگين هاي با جنس کريستال به نسبت نوع برليان از دوام بيشتري برخوردارند، در صورتي که نوع دوم فقط باعث درخشش هرچه بيشتر دندان ها مي شود.
وي مي گويد: اين نوع نگين ها به راحتي از دندان جدا نمي شود و بايد توسط دندانپزشک آن ها را جدا کرد. همچنين با مسواک زدن از بين نمي روند، ولي در صورتي که از غذاهاي سفت استفاده شود، به راحتي کنده شده و از بين مي روند. اين نوع نگين ها به صورت موقتي کاربرد داشته و دوام شان کم است، در صورتي که از جنس مرغوب نظير کريستال استفاده شود، مدت بيشتري روي دندان باقي خواهند ماند، ولي در غير اين صورت حداکثر به مدت دو هفته روي دندان باقي مي مانند.
دکتر همايون فراست جراح و دندانپزشک مي گويد: نگين هايي که روي دندان کار گذاشته مي شوند، انواع و اقسام گوناگوني دارند. برخي از آن ها از جنس طلاي سفيد و به شکل ستاره در بازار موجود هستند و آسيبي به دندان نمي رسانند. اين نگين ها از طريق چسب مخصوصي روي دندان چسبانده مي شوند. همچنين دکتر محمدرضا حفيظي جراح و دندانپزشک نيز در ادامه مي گويد: جنس نگين ها بستگي به انتخاب و سليقه افراد دارد، آن ها به صورت کريستال هاي کوچک، رنگي و سفيد در اختيار زنان و دختران قرار مي گيرد. ولي بهترين نوع آن ها، طلا با نگين هايي به صورت کريستالي براق است که باز هم انواع مختلفي دارند.
وي مي گويد: عوارض ناشي از استفاده اين نوع نگين ها به خصوص زماني که پزشک تخصص کافي در اين زمينه نداشته باشد، افزايش بيشتري مي يابد.
وي معتقد است: در صورتي که جنس اين نوع نگين ها مرغوب تر باشد و افراد به طور صحيح و درست از آن ها نگهداري نمايند، تا سه سال باقي خواهند ماند و آسيبي نمي بينند، ولي در غير اين صورت در مدت خيلي کوتاهي از بين مي روند.
دکتر اميد رودگر جراح و دندانپزشک نيز مي گويد: نگين هايي که روي دندان نصب مي شوند، توسط چسب مخصوص به دندان چسبيده و دندان ها صدمه اي نخواهند ديد. اين نگين ها يا به صورت يک بار مصرف و يا به مدت زمان طولاني مورد استفاده قرار مي گيرند. اين نوع نگين ها به دليل داشتن ماده پلاتيني دوام بيشتري دارند. آن هايي که يک بار مصرف هستند، به مدت ۶ ماه تا يک سال کارايي خواهند داشت و افراد مي توانند اين نوع نگين ها را توسط يک وسيله نوک تيز از دندان جدا سازند، ولي نگين هايي که به صورت دائمي روي دندان نصب مي شوند، فقط بايد توسط پزشک متخصص جدا شوند، زيرا در غير اين صورت به دندان ها آسيب جدي وارد مي شود.
توجه
بايد توجه داشت که افرادي بي اطلاع مانند برخي آرايشگرها اقدام به چسباندن اين نگين ها با چسب هاي معمول موجود در بازار مي نمايند که براي دندان بسيار مخاطره آميز است و حتماً بايد توسط دندانپزشک اين کار انجام شود.